Comunicate de presă

Scandalul vaccinării contra cancerului de col uterin revine. Noul ministru al Sănătății, Ion Bazac, critică modul în care fostul ministru Eugen Nicolaescu a desfășurat campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra. Bazac spune că a fost vorba de o acțiune în pas de defilare, după principiul...veniți să vă vaccinați!

Sursa: NewsIn

Pentru campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin s-au achizitionat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro, a declarat Ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Din totalul de fete de clasa a patra au fost vaccinate cu prima doza numai 2.615, adica 2,57%.

"Campania de vaccinare a fost un esec, aceasta a fost facuta in pas de defilare. A fost construita ca o invazie, nu ca o binefacere, fara explicatii, pe principiul la vaccin inainte. Trebuie sa mai dam o sansa programului. Mai mult decat atat, informarea parintilor nu s-a facut in mod corespunzator", a completat ministrul.

Ion Bazac a mai spus ca a fost infiintata o comisie care a evaluat utilitatea campaniei, iar vaccinarea se va relua dupa ce va fi analizata campania de informare. Totodata, comisia de specialisti constituita la nivelul ministerului Sanatatii, a stabilit ca prioritate a politicii de sanatate publica scaderea mortalitatii prin cancer de col uterin, si ca prima urgenta, desfasurarea unui program national de screening al cancerului de col uterin. Ministrul Sanatatii a cerut celor doua firme farmaceutice producatoare (GlaxoSmithKline si Merck Sharp & Dohme) amanarea livrarilor vaccinurilor.

Ultimul program de preventie lansat de Ministerul Sanatatii, la sfarsitul lunii noiembrie, cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV, care provoaca cancerul de col uterin, a lansat cele mai mari controverse. In prima saptamana a campaniei, peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 - 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opozitia aproape generalizata a parintilor a venit, in opinia ministerului, din cauza unei campanii de informare dezorganizate.

In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.200 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca rezultatele campaniei de vaccinare anti HPV, anuntate duminica de actualul ministru, Ion Bazac, sunt subevaluate. "Desi nu am toate datele, sunt convins ca, in ceea ce priveste rata de vaccinare in prima parte a campaniei, rezultatele sunt subevaluate", a declarat Nicolaescu.

« Înapoi