Comunicate de presă

Nicolaescu spune că în două zile va publica în MO ordinul privind screeningul cancerului de col uterin

Reporter Cora Muntean

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni pentru NewsIn ca Programul de Screening (depistare) a cancerului de col uterin va incepe in curand si ca pana la sfarsitul anului vor fi diagnosticate 10% din 33% din femeile din Romania. "Eu nu am spus ca incepem programul la 1 octombrie ci in trimestrul IV al acestui an. In doua zile vom publica in Monitorul Oficial Ordinul care contine toate prevederile privind organizarea si derularea Programului", a declarat Nicolaescu. Ministrul a adaugat ca in acest an vor intra in Program 10% din procentul de 33%. "Programul va dura 3 ani, deci cate 33% din femei in fiecare an. In aceste luni vor fi 10% din femei, urmand ca in cursul anului viitor sa fie diagnosticate si restul. Vor intra in program femeile cu risc, asa cum a reiesit din Programul de Evaluare a Sanatatii", a spus Nicolaescu.

Medicii din Tg Mures il contrazic pe ministru si spun ca programul nu poate fi aplicat deoarece nu exista nici infrastructura si nici specialisti. Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a obtinut finantarea unui proiect de cercetare din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica in standardizarea si implementarea metodelor de diagnostic ale cancerului de col uterin, aplicat prima data la nivel local, apoi regional si national. Directorul de proiect, conf.univ.dr Simona Stolnicu a declarat luni ca nu exista nici un fel de norme privind aplicarea acestui program. Ministrul s-a enervat si a afirmat ca nu il intereseaza "ONG-urile care fac programe" si ca s-a obisnuit ca medicii sa fie mereu contra.

Simona Stolnicu s-a intors curand din Italia, unde a avut o intalnire cu prof. univ. dr. Luigi Di Bonito de la Universitatea de Medicina, Trieste, Departamentul de Patologie, unul dintre autorii Ghidurilor Europene pentru Screeningul de cancer de col uterin. Acesta a declarat ca autoritatile italiene au abordat in 1999, cand a inceput primul program national si regional de screening, cu rezerva ideea, insa ulterior s-au dovedit foarte receptive. "In Romania, problema este atat a femeilor, care trateaza uneori superficial problemele de sanatate cat si a autoritatilor. La fel ca si in Italia, unele femei sunt informate si se prezinta la medic spontan in vederea participarii la programul de screening in vederea depistarii carcinomului de col uterin, iar altele nu se prezinta niciodata la medic. In Italia, cu ocazia introducerii programului national si regional de screening, in 1999, s-au prezentat la medic mai multe paciente decat inainte (42%), dar nu toate", a declarat Luigi Di Bonito.

Si in Italia fiecare program de screening dureaza trei ani si se adreseaza pacientelor cu varste cuprinse intre 24 si 65 de ani. "Doar la al treilea program de screening, care se desfasoara in prezent s-au prezentat 62% dintre paciente. Toate cazurile de carcinoame de col infiltrative depistate se intalnesc la paciente care nu s-au prezentat niciodata la medic sau in programul de screening. Dupa cele trei programe care s-au desfasurat pana in prezent, incidenta carcinomului infiltrativ de col a scazut la 5/100.000 in regiunea Trieste si 8-10/100.000 in Italia", a adaugat profesorul italian. In regiunea Trieste coordonatorul programului de screening este prof. Luigi Di Bonito. El a adaugat ca acolo informarea femeilor se face altfel: pentru a fi consultate si a se recolta frotiul cervico-vaginal fiecare pacienta cu varsta cuprinsa intre 24-65 de ani primeste acasa o scrisoare oficiala, o invitatie pentru a se prezenta la medic. In regiunea Trieste exista 36 de centre de recoltare a frotiului cervico-vaginal, 5 centre de examinare citologica (doar de catre anatomo-patolog) si 20 de centre de terapie. "De asemenea, exista un registru regional pentru carcinomul de col uterin si se efectueaza permanent controlul de calitate", a precizat Simona Stolnicu. Medicul a completat ca pentru a reduce incidenta carcinomului de col uterin si a leziunilor precursoare acestuia, in Romania, pe langa o informare cat mai corecta a populatiei feminine (educatia prin mass-media a pacientelor pentru a se prezenta la medic) este necesar din partea autoritatilor in domeniu inceperea unui program de sreening national si regional si, in paralel, implementarea standardelor europene de diagnostic si management a acestuia.

Pentru ca Programul sa se deruleze conform standardelor europene, prof Di Bonito mentioneaza ca sunt cateva aspecte obligatorii: angajarea in cadrul programului de screeening de persoane calificate pentru a se recolta corect frotiul, a se interpreta corect si a efectua ulterior un tratament adecvat al leziunilor depistate (cursuri permanente de instruire a personalului medical implicat); asigurarea in mod permanent a controlului de calitate (prin compararea cu rezultatele obtinute prin biopsie si examen histopatologic, urmarirea clinica a fiecarei paciente si verificarea periodica a lamelor de catre citologi experti in domeniu).

Prof. Luigi Di Bonito a fost in luna aprilie la Tg Mures la un curs organizat de UMF Tg Mures in cadrul proiectului de cercetare in standardizarea si implementarea metodelor de diagnostic ale cancerului de col uterin.

« Înapoi