Comunicate de presă

Elevele de clasa a patra vor fi vaccinate, gratuit, împotriva cancerului de col uterin - Nicolaescu

28 august 2008, reporter Magda Vlădoi, editor Valentin Anghel

Ministerul Sanatatii va demara un program de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a patra, incepand din toamna acestui an, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Vaccinul HPV va fi introdus, incepand cu trimestrul patru al acestui an, in cadrul campaniei de vaccinare scolara. Astfel, fetele de clasa a patra vor beneficia, gratuit, de vaccinarea impotriva cancerului de col uterin.

Ca masura de preventie secundara, toate femeile intre 25 si 64 de ani vor primi invita?ii pentru a-si face, gratuit, analizele de depistare a cancerului de col uterin, potrivit masurilor de continuare a Programului National de Evaluarea a Starii de Sanatate a Populatiei, a anuntat, tot joi, Eugen Nicolaescu.

Potrivit rezultatelor Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, prezentate, joi, de minister, peste 2% dintre persoanele care si-au facut analizele prezinta un risc mare de cancer de col uterin.

"Situatia din Romania privind cancerul de col necesita masuri urgente de adoptare a unei strategii complete si eficiente de prevenire. Un program de vaccinare, alaturi de campania de informare si educare, va salva vieti. Acest tip de cancer este singurul care poate fi prevenit si ar fi un gest nebunesc din partea autoritatilor sa lase sase femei pe zi sa moara din cauza acestei boli, dupa cum arata statisticile", a declarat, in luna mai, fostul secretar de stat american, Madeleine Albright, cu prilejul unei vizite la Bucuresti.

In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia.

« Înapoi