Comunicate de presă

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește incidența și mortalitatea carcinomului de col uterin

Reporter Cora Muntean

Atat carcinomul de col cat si leziunile precursoare acestuia se dezvolta ca urmare a unei infectii virale produsa de virusul HPV (Human Papilloma Virus), ce se transmite prin contact tegumentar in regiunea genitala. Reducerea incidentei si implicit a mortalitatii se poate realiza prin doua metode: profilaxia primara, care previne cauza de aparitie a cancerului (vaccinarea) si profilaxia secundara, care depisteaza precoce leziunile deja aparute (test Babes- Papanicolaou- prin program de screening organizat sau screening oportunist). Vaccinarea are drept scop prevenirea dezvoltarii unei infectii persistente cu HPV, care ar putea duce in timp la dezvoltarea unei leziuni a colului uterin. Cele doua tipuri de vaccinuri disponibile in Romania au o eficienta de aproape 100% impotriva subtipurilor 16 si 18 de HPV, responsabile de aparitia leziunilor precursoare cu grad inalt de malignitate si a 70% din carcinoamele invazive de col uterin. In prezent in Romania se desfasoara un program national de vaccinare gratuita anti-HPV a femeilor si fetelor cu varsta peste 12 ani. Programul se deruleaza pana la finalul anului 2010. Aproximativ 60 000 de fete si femei au fost deja vaccinate cel putin cu prima doza din totalul de 3 doze ale schemei complete necesare . In acest moment sunt aproape de epuizare stocurile din unele judete, cum ar fi Harghita, Vrancea, Braila, Timis.

Rolul mass-media in informarea corecta si echilibrata a populatiei cu privire la derularea acestui program si la importanta vaccinarii impotriva acestei maladii este esential. De asemenea, mass-media are rolul de a informa populatia feminina si despre importanta efectuarii periodice a controlului citologic Babes-Papanicolau, chiar si la persoanele vaccinate, pentru depistarea precoce a eventualelor leziuni. Testul Babes-Papanicolau este ieftin si usor de suportat de catre pacienta. Nu in ultimul rand, societatea academica are rolul de a instrui permanent cadrele medicale implicate in diagnosticul si tratamentul acestei maladii. In acest sens, Prof Simona Stolnicu de la Universitatea de Medicina Targu Mures organizeaza in perioada 7-9 iunie 2010 o conferinta nationala de patologie ginecologica. Deja devenit o traditie, evenimentul este la a-5-a editie. Cu aceasta ocazie, specialisti din tara in citopatologie, obstetrica-ginecologie, oncologie, medici de familie vor fi informati cu privire la cele mai recente descoperiri in domeniul patologiei cervicale, al screeningului si depistarii precoce a carcinomului cervical precum si al vaccinarii anti-HPV. In acest sens, au fost invitati din strainatate personalitati marcante ale acestei arii medicale: Prof Isabel Alvarado-Cabrero din Mexico City Mexic si Prof Robert Soslow din New York USA. Cu aceasta ocazie se va organiza si o masa rotunda pe tema vaccinarii anti-HPV de catre una din firmele producatoare de vaccin, moderata de Conf Lucian Puscasiu de la UMF Targu Mures.

Cancerul de col uterin reprezinta una dintre putinele tumori maligne la care se stie care este agentul etiologic (HPV) si la care exista si un vaccin impotriva infectiei cu HPV, de aceea nu trebuie pierduta sansa vaccinarii gratuite prin programul national. Instruirea permanenta a specialistilor implicati in prevenirea, diagnosticul si tratamentul acestei tumori dar si informarea periodica a populatiei sunt prioritati in cadrul proiectului de reducere a incidentei si mortalitatii asociate acestei tumori.

« Înapoi